A WordPress rendelkezik egy saját feladat ütemezővel, ami egy kicsit másképp működik mint a cPanel beépített cron időzítője. A WordPress készítői ennek a működését úgy találták ki, hogy akkor is lehessen időzíteni feladatokat, ha a WordPress olyan tárhelyre van telepítve, ahol nincs cron futtatásra lehetőség.

Mire való a wp-cron és hogy működik?

A WordPress feladat ütemezője több dolgot végez:

  • Ellenőrzi hogy a pluginekhez, témákhoz és magához a WordPress-hez van e frissítés. Ha be van kapcsolva az automatikus frissítés, akkor le is tölti azokat.
  • Ha van időzített cikk, akkor az előre beállított időpontban publikálja azt
  • Pingback
  • Egyéb feladatok, amiket például plugineken keresztül tudunk beállítani

Ezeket a wp-cron.php indítja, ami mindegy egyes oldalmegnyitáskor lefut. Ez az alapértelmezett működés viszont nem elég hatékony, sőt egyes esetekben jelentősen lassíthatja is a WordPress oldalunk működését:

  • Ha sok látogatója van az oldalnak, a cron feladat túl sokszor fog lefutni feleslegesen. Extrém esetekben ez olyan terhelést is jelenthet a szervernek, hogy az oldal erőforrásait korlátoznunk kell
  • Ha kevés látogatója van az oldalnak, akkor sem hatékony ez a működés. Például előfordulhat, hogy nem kerül publikálásra egy időzített cikk, vagy egy biztonsági frissítés túl későn kerül telepítésre.

Hatékonyabb időzítés

Szerencsére a cPanel rendelkezik beépített cron időzítővel, amivel hatékonyabbá tehetjük a WordPress feladat ütemezőjét. Először ki kell kapcsolnunk wp-cron futtatását az oldalak megynyitásakor. Ehhez a wp-config.php fájlt kell szerkesztenünk a cPanel fájlkezelőjében vagy FTP-n keresztül. A következő kódot kell beillesztenünk a define(‘DB_COLLATE’, ”); sor után:

Ezután állítsunk be egy cron feladatot a cPanelen.

A username helyére a saját cPanel felhasználó nevedet kell írnod. Ha a WordPress telepítésed másik mappában vagy almappában van, akkor természetesen ennek megfelelően kell módosítanod az elérési útvonalat.
Az időzített feladat a legtöbb esetben elegendő, ha naponta egyszer fut le, de természetesen beállíthatsz többszöri futást is (a példában szereplő cron feladat minden nap 19:14-kor fog futni).

A leírás eredetije itt található: >> tárhelypark <<
WordPress tipp: időzített feladat beállítása (WordPress cron)
Cimke:                             

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest