Nexus 7 Bootloader Unlock

Jelen írás pillanatában a Nexus7-re kiadott legfrissebb firmware a Jelly Bean 4.3 JWR66Y kódnevű verziója. A készülék alapesetben zárt bootloader-rel érkezik, ezzel is megakadályozva illetéktelen programok, operációs rendszerek (custom firmware) telepítését. Ez az írás bemutatja, milyen lépések szükségesek a készülék Bootloader-ének kinyitásához (unlock).

Mielőtt nekiállsz…

  • ez a leírás csak a Google / Asus Nexus7 eszközhöz alkalmazható
  • a készülék akkumulátora legyen legalább 85%-ra feltöltve
  • készíts biztonsági másolatot a készülék adatairól, a folyamat során a készülék gyári állapotra áll vissza, minden adat törlődik!!!
  • az USB Debugging opció legyen bekapcsolva a készüléken
  • a Bootloader Unlock adott esetben garanciavesztéssel járhat
  • az alább leírtakat csak saját felelősségedre alkalmazd, nem vállalok felelősséget az esetlegesen elrontott készülékekért!!!
Nexus7

Miért érdemes unlock-olni a készüléket???

  • A készülék talán egyetlen hátránya, hogy alapesetben nem bővíthető memóriakártyával. Amennyiben rendelkezünk USB OTG kábellel, segítségével csatlakoztathatunk készülékünkhöz pendrive-ot, memóriakártyaolvasót, vezetékes xbox360 kontrollert, USB-s billentyűzetet, egeret, winchestert, stb. Ehhez rendelkezésünkre áll a Media Importer, de sokkal nagyobb szabadságot ad a root-olás, ehhez a művelethez a bootloader kinyitása szükséges.
  • Egyedi operációs rendszert is telepíthetünk a készülékre (mondjuk szerintem a gyári is nagyon jó…)
  • bootloader: A bootloader vezérli a készüléket, megmondja, hogy bekapcsolás után milyen folyamatokat töltsön be. Utasítások összessége, ami megmondja hogy melyik “kapcsoló” legyen bekapcsolva és milyen sorrendben.
  • Unlocking bootloader: A Bootloader kinyitásával lehetővé tesszük a Nexus7 számára, hogy bármit betölthet a boot során. A Bootloader státusza alapesetben zárt, ezzel is megakadályozva “home made” szoftverek futtatását.

1. lépés – Töltsd le az  Android SDK-t a fejlesztő weboldaláról, és telepítsd a készülék USB driver-eit.  Töltsd le az alábbi csomagot: Nexus7 root pack (7.51 MB)

2. lépés – Tömörítsd ki a csomagolt állományt, majd a Fastboot-ot másold az android-sdk-windowsplatform-tools mappába. Hozd létre a mappát, amennyiben nem találsz ilyet!   megjegyzés: kihagyhatod az 1. lépést, amennyiben a szükséges file-okat korábban már letöltötted.

3. lépés – Kapcsold ki a készüléket.

4. lépés Indítsd el a készüléket Fastboot Mode-ban! Ehhez Hangerő-Le és Bekapcsoló gombokat tartsd lenyomva néhány (3 – 5) másodpercig, amíg egy szöveg jelenik meg a kijelzőn, ami jelzi, hogy Bootloader Mode-ba került a készülék.

5. lépés Lépj a számítógépen az android-sdk-windowsplatform-tools mappába és indítsd el a Parancssort (Shift + Jobb-gomb > Parancssor megnyitása).

6. lépés Írd be az alábbi parancsot majd nyomj ENTER-t.

fastboot oem unlock

7. lépés Miután a parancs végrehajtódott, hajtsd végre a képernyőn megjelenő utasításokat. Ezután indítsd újra a készüléket.

Ha minden sikerült, mostantól a Nexus 7 Bootloader-e nyitott (unlocked), ezt Fastboot módba boot-olással ellenőrizheted.

A leírás forrása: Genius Tips 
Nexus7 unlock
Cimke:                         

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Pin It on Pinterest