Töltött paradicsom
Hozzávalók:
- 12 db közepes-nagyobb paradicsom
- kb. 1 bögre rizs
- 1 csomag petrezselyem
- friss bazsalikom levél kb. 8-10 db
- 1 kis fej hagyma
- só, bors
- pár szelet sajt (mozzarella vagy trappista)
Egy éles késsel a paradicsomok tetejét felül levágjuk és félretesszük. Egy éles késsel kivájjuk a paradicsomok belsejét, majd egy edénybe tesszük. A kivájt paradicsomokat belül megsózzuk és egy tálcára lefordítva helyezzük, hogy a felesleges víz kifolyjon belőle. Eközben a hagymát kevés olajon megdinszteljük, majd a rizst is hozzátesszük és üvegesre pirítjuk. A rizs mennyiségének megfelelően 1,5-szeres vízzel felöntjük, sózzuk borsozzuk és puhára pároljuk. A kivájt paradicsomot botmixerrel összeturmixoljuk, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet és bazsalikomot. Sózzuk, borsozzuk és egy picit felforraljuk. Miután levettük a tűzről, összekeverjük a főtt rizzsel.
A paradicsomok legaljára egy kis darab sajtot teszünk, majd megtöltjük a paradicsomos főtt rizzsel. Ezután ráhelyezzük a levágott „kalapkájukat” és betesszük a sütőbe. Kb. 20 perc- fél óra alatt megsül.
Köretként, de akár főételként is fogyasztható, könnyű étel.