Mozzarellás-paradicsomos QUICHE (ejtsd: KIS)
Tészta hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 125 g vaj! (nem margarin)
- csipet só
- 1 dl langyos víz
Feltét:
- 4 nagyobb paradicsom
- 2 dl tejszín
- 2 tojás
- 1 teáskanál mustár
- 1 kávéskanál citromhéj
- 1 mozzarella (125 g)
- 1 teáskanál bazsalikom
- só
- bors
A vajat mikróban felolvasztjuk és az összes hozzávalót összegyúrjuk.
Nagyon puha tésztát kapunk!
Ezt be kell rakni a hűtőbe kb. egy órára (vagy amíg jó nem lesz), hogy a vaj megszilárduljon benne, ezután már lehet nyújtani. Vagy kb 20 perc mélyhűtőben.
A kinyújtott koronggal kibélelünk egy kerek piteformát és a maradék szélét levágjuk.
Fontos, hogy mielőtt bele megy a töltelék, süssük a tésztát kb. 10 percig, így nem ázik el a tészta és finom ropogós lesz! (fel fog emelkedni, ne ijedj meg! Van, aki tesz bele ilyenkor rizst, h lenyomja, de sztem fölösleges. Ha feldagadt, szúrd ki egy késsel, a töltelék úgy is visszalapítja 😉
Amíg a tészta dermed/sül, megcsináljuk a tölteléket, ami fantázia és ízlés kérdése.
A paradicsomot felkarikázzuk, a mozzarellát felkockázzuk. A tojást felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt, a citromhéjat, a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük a mozzarellát is. A tojásos keveréket a tésztára öntjük, végül a paradicsomkarikákkal kirakjuk a tetejét és még reszelünk rá sajtot. Előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt megsütjük.
Az alap francia quiche tölteléke:
Hagymát pirítunk, majd rádobunk finom sonkát és bacon szalonnát. Ízlés szerint fűszerezve. Ezt ráöntjük a tésztára. Felverünk kb. 5-6 tojást és ráöntjük a hagymás-sonkás töltelékre.
Az egész tetejére reszelt sajtot teszünk. (A franciák fő sajtja az Eidami, de ez is ízlés kérdése, hogy milyet teszel rá.)
Ezután a sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük kb. 200 fokon.
Ötletek tölteléknek:
- sonka helyett csirke vagy pulykamell csíkokat pirítunk…
- lehet bele tenni kukoricát, borsót, brokkolit…
- lehet tejszínnel vagy fűszeres tejföllel felönteni a pirított dolgokat
- a felvert tojást a végén lehet tejszínnel vagy tejföllel lágyítani
- nagyon finom bele a kék sajt is (de ezt bele kell tenni, nem a tetejére)
A tojás azért kell rá, hogy összefogja a tölteléket!