Mozzarellás-paradicsomos QUICHE (ejtsd: KIS)

Tészta hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 125 g vaj! (nem margarin)
  • csipet só
  • 1 dl langyos víz

 
Feltét:

  • 4 nagyobb paradicsom
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojás
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 kávéskanál citromhéj
  • 1 mozzarella (125 g)
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • bors
Quiche

A vajat mikróban felolvasztjuk és az összes hozzávalót összegyúrjuk.

Nagyon puha tésztát kapunk!

Ezt be kell rakni a hűtőbe kb. egy órára (vagy amíg jó nem lesz), hogy a vaj megszilárduljon benne, ezután már lehet nyújtani. Vagy kb 20 perc mélyhűtőben.

A kinyújtott koronggal kibélelünk egy kerek piteformát és a maradék szélét levágjuk.

Fontos, hogy mielőtt bele megy a töltelék, süssük a tésztát kb. 10 percig, így nem ázik el a tészta és finom ropogós lesz! (fel fog emelkedni, ne ijedj meg! Van, aki tesz bele ilyenkor rizst, h lenyomja, de sztem fölösleges. Ha feldagadt, szúrd ki egy késsel, a töltelék úgy is visszalapítja 😉

Amíg a tészta dermed/sül, megcsináljuk a tölteléket, ami fantázia és ízlés kérdése.

A paradicsomot felkarikázzuk, a mozzarellát felkockázzuk. A tojást felütjük, villával felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mustárt, a citromhéjat, a bazsalikomot, sózzuk és borsozzuk, majd belekeverjük a mozzarellát is. A tojásos keveréket a tésztára öntjük, végül a paradicsomkarikákkal kirakjuk a tetejét és még reszelünk rá sajtot. Előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 perc alatt megsütjük.

Az alap francia quiche tölteléke:

Hagymát pirítunk, majd rádobunk finom sonkát és bacon szalonnát. Ízlés szerint fűszerezve. Ezt ráöntjük a tésztára. Felverünk kb. 5-6 tojást és ráöntjük a hagymás-sonkás töltelékre.

Az egész tetejére reszelt sajtot teszünk. (A franciák fő sajtja az Eidami, de ez is ízlés kérdése, hogy milyet teszel rá.)

Ezután a sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük kb. 200 fokon.

Ötletek tölteléknek:

  • sonka helyett csirke vagy pulykamell csíkokat pirítunk…
  • lehet bele tenni kukoricát, borsót, brokkolit…
  • lehet tejszínnel vagy fűszeres tejföllel felönteni a pirított dolgokat
  • a felvert tojást a végén lehet tejszínnel vagy tejföllel lágyítani
  • nagyon finom bele a kék sajt is (de ezt bele kell tenni, nem a tetejére)

A tojás azért kell rá, hogy összefogja a tölteléket!

Mozzarellás-paradicsomos QUICHE (ejtsd: KIS)
Cimke:         

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest