Tárkonyos csirkeragu leves
Hozzávalók:
- 2 egész csirkemellfilé
- 2-3 evőkanál zsír vagy olaj
- 3 sárgarépa
- 2 fehérrépa
- fél zsenge karalábé
- egy kisebb darab zeller
- 1 nagyobb vöröshagyma
- 20dkg fagyasztott zöldborsó
- 15-20 dkg csiperke gomba
- 1 teáskanál tárkony
- 3 dl főző tejszín
- fél citrom leve
- 2 liter víz
- 4 erőleveskocka
- 1 csomag petrezselyem
Elkészítés:
1. A csirkemell filét megmossuk, apró kockákra vágjuk. Egy mély fazékban felhevítjük a zsírt/olajat, rátesszük a húskockákat.
2. Megtisztítjuk a zöldségeket, és felkockázzuk, felkarikázzuk őket. (A fehérrépát én csak félbevágom, a zellert pedig egészben hagyom, mivel tálalás előtt kihalászom őket a levesből).
A következőket: hagyma, zeller, karalábé, répa, fehér répa, gomba, a húshoz adjuk. Felöntjük 2 liter vízzel, hozzáadjuk az 1 teáskanál tárkonyt és a 4 erőleves kockát és forrás után fedő alatt, takarék lángon mindent puhára főzünk.
3. Legvégül (amikor már majdnem puha a többi zöldség), a leveshez adjuk a zöldborsót, és azt is puhára főzzük. Gyöngyöző forrás mellett kb. 5 perc alatt készre főzzük.
4. Besűrítjük a levest: egy keverőtálba öntjük a tejszínt, és rámérünk 1 merőkanál levest. Habverővel simára keverjük, majd hozzámerünk még 2-3-4 merőkanál levest. Ha már szép homogén a keverék, a leveshez adjuk. Jól összekeverjük az egészet, belemorzsolunk még 1 nagy csipet tárkonyt, belecsavarunk egy fél citromot, és rottyantunk egyet rajta.
Forrón tálaljuk.